Тази зима преобладаваше грип Б, който не дава толкова чести

...
 Тази зима преобладаваше грип Б, който не дава толкова чести
Коментари Харесай

Грипът си отива, идват пролетните вируси

 Тази зима преобладаваше грип Б, който не дава толкоз чести затруднения. Около 700 хиляди заболяха. Имали сме епидемии с доста повече. Неприятното беше, че имаше доста дребни деца. Това сподели в утринния блок на bTV проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Можем да кажем, към този момент сме към края на грипната зараза “, съобщи той.   Професорът уточни, че в някои години към края на зараза от грип А има дребен пик на грип Б. Сега заболелите от двата са съвсем идентични.  

Относно така наречен пролетни вируси Кантарджиев съобщи: „ Не обичам сезонното разделяне. Но напролет някои инфекции продължват. Всички тези вирусни инфекции не вършат затрудненията на грипа.   Обикновено болестта протича със суха кашлица, затруднено дишане, боли гърло. Хората боледуват към една седмица и не вършат затруднения. Мерките, които би трябвало да се вземат, включват топли чайове и лимон. Хубаво е да се направи консултация с персоналния доктор.  

В този миг нормално има взрив на синузити. По думите на Кантарджиев, хроничният синузит би трябвало да се лекува с антибиотици – в случай че не желаете да се будите със запушен нос и да ви боли глава, когато се навеждате.   Проф. Кантарджиев разяснява и различен „ сезонен “ проблем: „ Ние сме една от страните, където чакаме ограничения против комарите да се вземат, когато към този момент са почнали да излизат на рояци от водите “.   Той посъветва районните инспекции по околна среда и общините да вземат ограничения в този момент – преди да са се разлистили дърветата.

До края на месеца би трябвало да стартира напръскване край водоемите. Иначе по-късно страната харчи милиони, само че резултатът е доста дребен.   Проф. Кантарджиев засегна и една извънредно значима тематика: „ 90% от безплодието се дължи на недобре лекувани полово излъчени инфекции. Преждевременните раждания към 80% се дължат на инфекции по време на бременността. Ако не се вземат ограничения за ограничение на полово излъчени заболявания, демографската рецесия ще се задълбочи “.   Затова напълно скоро Националният център по заразни и паразитни заболявания ще разгласи дни, в които ще прави изцяло безвъзмездни проучвания на двойки за полово излъчени заболявания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР